În urma apelului internațional lansat de L Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), de susținere a inițiativelor universitare legate de pandemia de SARS-CoV-2, Proiectul „Fabrication par impression 3D de dispositifs de protection contre le virus SARS-CoV-2 (3D4Protect)” propus de Centrul de Excelență Prelucrarea Polimerilor (CE-PP), din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a fost selecționat, alături de alte 91, dintr-un total de 2000 de propuneri din peste 75 de țări. De fapt, din România au fost selecţionate trei proiecte, dintre care două aparțin Universităţii Dunărea de Jos.

„Proiectul nostru, 3D4Protectfinanțat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în cadrul competiției internaționale de proiecte destinate acțiunilor de reducere a impactului pandemiei COVID-19, este o formă a recunoaşterii valorii tinerilor cercetători de la Facultatea de Inginerie. Ne bucurăm că am fost selectați și mulțumim, totodată, AUF pentru inițiativă”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, unul dintre inițiatorii 3D4Protect. Acesta a fost realizat pe baza experienței obținute în cadrul Centrului de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor, prin fabricarea, în perioada 16 martie – 1 iunie, a aproximativ 3000 de viziere de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Produsele obținute prin imprimare 3D au fost donate instituţiilor aflate în prima linie în Galaţi, Brăila, Tecuci, ajun- gând chiar și în Republica Moldova. La acel moment, tinerii cercetători din universitatea gălățeană au avut ajutor din partea comunității: primele 1200 de viziere au fost realizate în cadrul parteneriatului dintre CE-PP și Fundaţia ComunitarăMultiPrint, DEM MEDIA, Asociaţia EDU21, iar peste 1600 de viziere în cadrul parteneriatului cu Consiliul Judeţului Galaţi.

„De această dată, am primit o finanțare de 11 000 de euro și trebuie să realizăm, până la sfârșitul lunii august, 1700 de viziere fixe şi cu ecran rabatabil şi 300 de semi-măști, care vor merge către șase spitale din oraș și către Primăria Galați. Este vorba despre Spitalul de Urgență Sf. Apostol Andrei, Spitalul de Boli Infecțioase, cel de Psihiatrie Elisabeta Doamna, Spitalul CFR, Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan și Spitalul Militar de Urgență Dr. Aristide Serfioti Galați. În plus, cu ajutorul medicilor de la ATI, am realizat și testarea vizierelor noastre în vederea atestării lor și anunțăm cu bucurie că au trecut cu brio testele de rezistență la dezinfectare, așa că, în cel mai scurt timp, vom primi avizul de la Ministerul Apărării Naționale”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău.

Practic, vorbim despre un proiect la care participă cinci oameni inimoși, dintre care patru sunt doctoranzi. La numai 27 de ani, drd. ing. Nicoleta-Violeta Stanciu este directorul 3D4Protect, fiind ajutată de ing. Nicoleta Mihai și drd. ing. Mădălina Constantinescu și sprijinită de prof. dr. ing. Cătălin Fetecău și drd. ing. Iulian Manole. De asemenea, prof. dr. ing. Elena Scutelnicu, decanul Facultății de Inginerie, a susținut proiectul din toate punctele de vedere.

„Ne bucurăm că tinerii noștri cercetători sunt atât de implicați și se gândesc la soluții inteligente pentru binele comunității. În plină stare de urgență, echipa a lucrat zi-lumină pentru a realiza aceste viziere și bucuria de a-și vedea roadele muncii folosite în prima linie, salvând vieți, a fost neprețuită. Sperăm să inspirăm pe cât mai mulți viitori ingineri”, a declarat prof. univ.dr. Cătălin Fetecău.

Proiectul 3D4Protect este realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din Galați și MultiPrint SRL. AUF reunește peste 1000 de instituții academice francofone din 118 țări și operează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

Sursă: https://www.agir.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EnglishFrenchRomania